Blogg

Rätten till offentligt biträde i asylmål حقك في طلب المساعدة اﻟﻘﺎنونية ﻓﻲ إجراءات طلب اللجوء

Till dig som söker asyl i Sverige är det viktigt att känna till att du som asylsökande har rätt till ett offentligt biträde. Ett offentligt biträde är en advokat eller en jurist som jobbar på en advokatbyrå. Ditt offentliga biträde är den som ska hjälpa dig under hela asylprocessen och arbetar bara för Dig. Om Migrationsverket anser att Du har rätt till ett offentligt biträde är det staten som betalar för det offentliga biträdet. Som asylsökande har du också rätt att önska vilket offentligt biträde som du vill ha. Om du inte önskar någon, är det Migrationsverket som väljer ut ett offentligt biträde till dig. Du som asylsökande har även rätten att anlita ett eget ombud men får då själv stå för ombudets kostnader.

Om du inte är nöjd med ditt offentliga biträde kan du byta ditt offentliga biträde om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl kan vara att det har blivit ett geografiskt avstånd mellan dig och det offentliga biträdet eller att det finns en intressekonflikt som uppstår genom att det visar sig att du exempelvis utsätts för våld eller hot av någon i din familj. Om det skulle vara så att du inte känner dig nöjd med det offentliga biträdets arbete eller att du inte längre har ett förtroende för det offentliga biträdet kan du byta om djupgående motsättningar uppstått mellan dig och det offentliga biträdet.

Vi på Kristianstad Advokatbyrå åtar oss uppdrag som offentligt biträde och vår uppgift blir att tillvarata dina intressen under hela asylprocessen. Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor om rätten till offentligt biträde i asylmål.

بالنسبة لك كطالب لجوء في السويد ،يجب أن تعرف بانه لك الحق في طلب المساعدة اﻟﻘﺎنونية ﻓﻲ إجراءات  طلب اللجوء .المساعد العام يعمل في مكتب محاماة. مساعدك العام هو الشخص الذي سوف يساعدك في إجراءات اللجوء الخاصة بك،وهو يعمل فقط لأجلك.

اذا قررت دائرة الهجرة انه يحق لك في الحصول على المساعدة العامة، حينها تتكفل الدولة في تكاليف المساعدة العامةالتي ستحصل عليها.

لديك الحق أيضا في اختبار المساعد العام الذي تريده، اذا كنت لا تعرف اي مساعد عام فدائرة الهجرة هي التي تختار  من يكون مساعدك العام.

اذا لم تكن راضيا عن مساعدك العام يمكنك تغيره.يجب ان تكون لك اسبابك لفعل هذا، مثلا أن تكون هناك مسافة جغرافية بينكما او وجودتضارب في المصالح ناجم على سبيل المثال تتعرض للعنف او التهديد من قبل شخص ما في عائلتك.هناك أسباب أخرى مثلا هو انك لم تعدتثق في المساعد العام وتشعر بعدم  الرضا عنه، فيمكنك طلب التبديل لفض التناقضات بين طالب اللجوء والمساعد العام.

كذلك لك الحق في تعيين محامي خاص بك او وكيل لاعمالك ولكن في هذه الحالة انت من تتحمل نفقات الوكيل.

نحن في مكتب كريستيان ستاد للمحاماة نتولى المهام كمستشار عام ومهمتنا هي حماية مصالحك في قضايا للجوء. لا تترد في الاتصال بنااذا كان لديك اي اسئلة حول حق المساعدة العامة في قضايا اللجوء.

En hemsida från Bravissimo