Blogg

Intervju med vår kollega Salina Jamah

Salina Jamah är anställd på Kristianstad Advokatbyrå sedan den 1 september 2019. Hon har jämfört med många andra jurister som verkar i Sverige en spännande historia. Hon har invandrat från Irak i samband med att USA-Irakkriget utbröt 2003 och talar bl.a. flytande arabiska.

Kan du berätta om din uppväxt i Irak?

Jag växte upp i Norra Irak i staden Mosul. Jag har en stor familj, utöver mamma och pappa har jag sex syskon varav en tvillingsyster. Jag tillhör folkgruppen Yazidier och livet i Irak fungerade tills Irakkriget år 2003. Då väcktes gammalt agg och rasism mot Yazidier blev vanligare. Min pappa blev hotad till livet och det var då min pappa beslutade att vi skulle lämna landet och fly till Sverige.

Hur var uppväxten i Sverige?

Jag kom till Sverige 2004 tillsammans med min mamma och mina syskon. Min pappa hade rest i förväg för att förbereda inför vår ankomst. Då kunde jag knappt någon engelska och absolut ingen svenska. Jag var då 12 år och fick börja i en förberedelseklass. Det var mycket svårt i början. Språket var en barriär. Mina lärare bestämde därför att jag skulle gå om årskurs sju i grundskolan för att hinna ikapp de andra eleverna. Det var någonstans runt denna tiden som jag bestämde mig för att jag ville bli advokat. Flera av mina lärare tvivlade på mig och sa att jag inte skulle klara det på grund av mitt språk. Men jag lät inte det påverka mig. Jag bestämde i stället att jag skulle plugga så mycket det gick för att få så bra betyg som möjligt. Det gick och jag slutade grundskolan med bra betyg. Sedan började jag läsa samhällsprogrammet i Hässleholm.

Jag såg advokatyrket som mitt framtida yrke eftersom jag ville hjälpa samhällets mest utsatta. Jag var uppväxt i ett land där kvinnor saknade makt och jag ville förändra det och jag såg advokatyrket som ett yrke som gjorde det möjligt.

Hur var vägen fram till juristprogrammet?

Jag pluggade mycket även på samhällsprogrammet för att få tillräckligt bra betyg fast besluten om att jag skulle bli advokat. Men det var samma svårigheter som tidigare och flera lärare ville placera mig i förberedelsegrupper eftersom de inte trodde att jag kunde klara av studier på de andra elevernas nivå. Jag gav inte upp och fortsatte att följa mitt mål. Till sist gick jag också ut gymnasiet med höga betyg för att komma in på juristprogrammet. Jag sökte och blev antagen till juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Hur var det att studera juridik?

I början var det utmanande och svårt att studera juridik på grund av det juridiska språket. Det som många av mina klasskamrater tog för givet var en stor utmaning för mig. Några gånger ville jag ge upp, men jag hade kämpat så länge och mitt mål var fortfarande lika tydligt för mig, därför fortsatte jag och tog mig igenom utmaningarna. Jag kände ingen som hade studerat juridik sedan tidigare och hade inget kontaktnät inom området. Jag var därför tvungen att klara allt på egen hand. Jag studerade därför mycket och under långa perioder.

Vad har du gjort vid sidan av dina studier?

Vid sidan av mina studier har jag framförallt arbetat ideellt. Jag har arbetat i en filial av en humanitär organisation i Sverige och deltog även i ideell juridisk rådgivning. Jag lärde mig mycket på det och blev särskilt intresserad av migrationsrätt. Dessutom besökte jag mitt hemland Irak och volontärarbetade under tre veckor.

När blev du klar med studierna och hur kändes det och vad har du gjort sen?

Jag blev klar januari 2019 och det kändes mycket bra. Därefter tog jag en paus för att vila upp mig. Sedan sökte jag arbete, jobbade en kort stund på ett försäkringsbolag men blev anställd på Kristianstad Advokatbyrå.

Vilka ärenden är det du jobbar med och vilka områden intresserar dig mest?

Jag jobbar mest med socialmål och tvångslagstiftning såsom LVU, LRV och LPT samt migrationsmål, vårdnadsmål och konkurser. De områden som intresserar mig mest är framförallt brottmål och migrationsrätt. Jag tycker om att arbeta med ärenden där man står nära människor.

Har du någon särskild egenskap som du upplever som en styrka i ditt arbete?

Jag är en människokännare och har lätt för att sätta mig in i andras situation. Det gör att många lätt känner tillit till mig. Jag är också stark och orädd att ta mig an nya utmaningar.

Vad skulle du säga till utländsk  födda personer som drömmer om att bli jurister men som upplever att det svenska språket står i vägen?

Att inte ge upp och inte bry sig om vad andra säger. Dessutom ska man inte se svårigheter som ett hinder och inte heller vara rädd för att ta tag i utmaningar. Språket är juristens verktyg, men det är inte allt. Det finns många andra egenskaper som också är viktiga för att bli en bra jurist.

Vilka planer har du inför framtiden?

Mitt kortsiktiga mål är att bli advokat. Jag vill också doktorera mig i framtiden. Det hade t.ex. varit intressant att doktorera inom hedersrelaterat våld.

مقابلة مع زميلتي في العمل سالينا جمعة.
تعمل سالينا جمعة في مكتب

كريستيانستاد للمحاماة منذ 1 سبتمبر 2019. لها تاريخ مثير مقارنة بالعديد من المحامين الآخرين الذين يعملون في السويد. لقد هاجرت من العراق بسبب اندلاع الحرب الأمريكية العراقية في عام 2003. تجيد اللغة العربية.

هل يمكنك أن تخبريننا عن نشأتك في العراق؟

لقد نشأت في شمال العراق في مدينة الموصل ناحية بعشيقة . لدي عائلة كبيرة ، إلى جانب أمي وأبي ، لدي ستة أشقاء منهم أخت توأم. أنا أنتمي إلى شعب اليزيديين وعملت الحياة في العراق حتى حرب العراق عام 2003. ثم أصبح الغضب القديم والعنصرية ضد الإيزيديين أكثر شيوعًا. كان والدي مهددًا بالحياة وكان ذلك عندما قرر والدي أن نغادر البلاد ونهرب إلى السويد.

كيف نشأت في السويد؟

جئت إلى السويد في عام 2004 مع أمي وإخوتي. لقد سافر والدي قبلنا للتحضير لوصولنا. ثم بالكاد أستطيع التحدث باللغة الإنجليزية ولا لغة سويدية على الإطلاق. كان عمري 12 عامًا حينها ، وبدأت في حصة الإعداد. كان صعبًا جدًا في البداية. كانت اللغة حاجزا. لذلك قرر معلمي أن أذهب إلى الصف السابع في المدرسة الابتدائية للحاق بركب الطلاب الآخرين. في هذا الوقت قررت أن أصبح محامية. شكك العديد من أساتذتي وقالوا إنني لن أفعل ذلك بسبب لغتي. لكنني لم أدع هذا يؤثر علي. بدلاً من ذلك ، قررت أنني سأدخل أكبر قدر ممكن للحصول على أفضل نتيجة ممكنة. سارت الأمور على ما يرام وانتهيت من المدرسة الابتدائية بدرجات جيدة. ثم بدأت في قراءة برنامج المجتمع في مدينة هيسلهوم Hässleholm.
رأيت مهنة القانون كمهنة المستقبل لأنني أردت مساعدة المجتمع الأكثر ضعفا. لقد نشأت في بلد تفتقر فيها المرأة إلى السلطة وأردت تغيير ذلك ورأيت مهنة القانون كمهنة جعلت ذلك ممكنًا.

كيف كان الطريق لبرنامج القانون؟

كما أنني دخلت قي الكثير من برنامج المجتمع للحصول على درجات جيدة كافية ، مصممة على أن أكون محاميا. لكنها كانت الصعوبات نفسها كما كانت من قبل ، وأراد العديد من المعلمين أن يضعوني في مجموعات الإعداد لأنهم لم يعتقدوا أنه يمكنني التعامل مع الدراسات على مستوى الطلاب الآخرين. لم أستسلم واستمر في متابعة هدفي. أخيرًا ، تخرجت أيضًا من المدرسة الثانوية بدرجات عالية لدخول برنامج القانون. تقدمت بطلب وقُبلت في برنامج القانون في جامعة ستوكهولم.

كيف كانت دراسة القانون؟

في البداية ، كان من الصعب وصعب دراسة القانون بسبب اللغة القانونية. ما اعتبره العديد من زملائي في الفصل أمرًا مسلمًا به كان تحديًا كبيرًا بالنسبة لي. أردت عدة مرات الاستسلام ، لكني كافحت لفترة طويلة وكان هدفي واضحًا بالنسبة لي ، ولهذا السبب مضيت في المضي قدمًا وخوضت التحديات. لم أكن أعرف أي شخص درس القانون من قبل وليس لديه شبكة اتصال في المنطقة. لذا اضطررت للتعامل مع كل شيء بمفردي. لذلك درست الكثير ولفترات طويلة.

ماذا فعلت بجانب دراستك؟

بالإضافة إلى دراستي ، عملت في المقام الأول غير ربحية. لقد عملت في فرع لمنظمة إنسانية في السويد وشاركت أيضًا في استشارة قانونية غير ربحية. لقد تعلمت الكثير منه وأصبحت مهتمًا بشكل خاص بقانون الهجرة. بالإضافة إلى ذلك ، زرت بلدي العراق وتطوعت لمدة ثلاثة أسابيع.

متى أنهيت الدراسات وكيف شعرت وماذا فعلت منذ ذلك الحين؟

انتهيت من يناير 2019 وشعرت بتحسن كبير. ثم أخذت استراحة للراحة. ثم تقدمت بطلب للحصول على وظيفة ، وعملت لفترة قصيرة في شركة تأمين ولكن أصبحت اعمل في مكتب كريستيانستاد للمحاماة.

ما هي القضايا التي تعمل عليها
والمجالات الأكثر أهمية بالنسبة لك؟

أعمل في الغالب مع الأهداف الاجتماعية والتشريعات القسرية مثل LVU و LRV و LPT بالإضافة إلى أهداف الهجرة وحالات الحضانة والإفلاس. المجالات التي تهمني أكثر من غيرها هي القضايا الجنائية والحق في الهجرة. أنا أستمتع بالعمل مع الحالات التي يكون فيها الأشخاص قريبون من الناس.

هل لديك أي سمات معينة تواجهها كقوة في عملك؟

أنا متذوق بشري ولدي وقت سهل في الدخول في وضع الآخرين. يجعل الكثير من الناس يثقون بي بسهولة. أنا أيضا قوي ولست خائفة من مواجهة تحديات جديدة.

ماذا تقولين للأشخاص المولودين في الخارج والذين يحلمون بأن يصبحوا محامين ولكنهم يشعرون أن اللغة السويدية تقف عائق في طريقهم؟

عدم الاستسلام وعدم الاهتمام بما يقوله الآخرون. بالإضافة إلى ذلك ، لا ينبغي للمرء أن يرى الصعوبات كعقبة ولا يخشى مواجهة التحديات. اللغة هي أداة المحامي ، ولكن هذا ليس كل شيء. هناك العديد من الصفات الأخرى التي تعتبر مهمة أيضًا لتصبح محامًا جيدًا.

ما خططكي للمستقبل؟

هدفي على المدى القصير هو أن أصبح محاميا. أريد أيضًا أن أحصل على الدكتوراه في المستقبل. على سبيل المثال ، فقد كان مهتماً بالدكتوراه في العنف المرتبط بالشرف.

En hemsida från Bravissimo